Beyaz eşya fiyatları düştü mü Aralık 2021? Beyaz eşyaya zam gelecek mi 2022?

Beyaz eşya fiyatları düştü mü Aralık 2021? Beyaz eşyaya zam gelecek mi 2022? Evlenecek çiftler ve beyaz eşyalarını değiştirmek isteyenler son zamanlar artan fiyatlardan ve taksit sayısının azlığından şikayetçi. Peki, Beyaz eşya taksit sayısı artacak mı? Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesine kaç taksit yapılır?

haber Merkezi
haber Merkezi Tüm Haberleri

Beyaz eşya fiyatları düştü mü Aralık 2021? Beyaz eşyaya zam gelecek mi 2022? Evlenecek çiftler ve beyaz eşyalarını değiştirmek isteyenler son zamanlar artan fiyatlardan ve taksit sayısının azlığından şikayetçi. Bu konuyla ilgili Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken'den çok önemli bir çağrı geldi. Palandöken döviz kurlarında yaşanan artış sonrası zamlanan beyaz eşyalarda taksit sayısının artırılmasını talep etti. Daha önce yapılan düzenleme ile beyaz eşya taksit sınırı 9 ay olarak belirlenmişti.

Beyaz eşya fiyatları düştü mü Aralık 2021?

Son dönemde kurda yaşanan hareket fiyatlama davranışlarında da beklemeye yol açtı.

Beyaz eşya sektöründe de fiyatlamaların oturmasını bekleyen tüketicilerin etkisiyle birkaç gündür süren bir durgunluk söz konusu.

Bloomberg HT yayınına katılan BEYPER Başkanı Ali Yıldız beyaz eşya sektöründeki fiyat gelişmelerini değerlendirdi.

Yıldız'ın öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Beyaz eşyada limitler çok yetersiz şu anda, taksit sayısı dokuz taksit olarak belirlenmiş durumda. Bu taksit ve limitlerin artırılması gerekiyor. Bu sene pandemi etkisiyle 600 bin kişinin evleneceğini düşünürsek evlenecek çiftler 5-6 parça ürün aldığında 3 milyon adet beyaz eşya demektir. Bunun yanında 200 bin de boşanma yaşanıyor. Baktığınız zaman 4 milyon ürün sadece bu kişiler için gerekli. Dolayısıyla şu anda bu ürünlere ihtiyaç var ve banka komisyon oranları da uygunken taksitlerin 9 aydan 18-24 aya çıkarılmasını ve daha yüksek limitler olmasını umuyoruz.

Döviz artmazsa fiyat artışlarının önü bir nebze de olsa kesilmiş gibi görünüyor. Yine de tedarik giderleri, navlun ve hammadde fiyatları çok arttı. Şu anda 2-3 gündür bir karışıklık var. Herkes fiyatların oturmasını bekliyor. Tüketiciler firmaların ne yapacağını, ürün fiyatlarının nereye gideceğini anlayıp bunun araştırmasını yapıyorlar. Bundan kaynaklanan bir durgunluk var fakat birkaç gün içinde oturacağını ve yılbaşından sonra düzeleceğini düşünüyoruz. Şunu unutmamak lazım, hepimiz aynı gemideyiz ve hepimiz birbirimizin tüketicisiyiz. Dolayısıyla bu düşüş bütün fiyatlara yansır diye umuyorum. Bunun yanında biliyorsunuz bizim sektörümüzde yassı çelik fiyatları yüzde 300 arttı yine navlun fiyatları yüzde 2000 arttı. Diğer sektörlerde dövizin üstünde artışlar oldu. Umarız bununla ilgili bir ayarlama yapılır. Bütün tüketiciler birbirleriyle alışveriş yaptığı için herkesin mantıklı olması ve ürünlerin piyasada bulunması çok önemli. İç piyasada bu sene bakıldığında 7 milyon adet civarında bir beyaz eşya satışı söz konusu. Bunun devam edebilmesi için maliyetlerin mantıklı rakamlara dönmesi lazım.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar şu şekilde:

MADDE 12/B – (1) Mal veya hizmet satışı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler dahil olmak üzere, kıymetli evrak düzenlenerek veya düzenlenmeksizin gerçekleştirilen konut satışı haricindeki taksitli mal ve hizmet satışlarında taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez.

(2) Birinci fıkradaki süre;

a) Fiyatı üç bin beş yüz Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu satışlarında üç ay,

b) Video, kamera ve ses sistemi gibi elektronik eşya satışlarında dört ay,

c) Tablet bilgisayar satışlarında altı ay,

ç) Fiyatı beş bin Türk Lirasının altında olan televizyon satışlarında dokuz ay, beş bin Türk Lirası ve bu tutarın üzerinde olan televizyon satışlarında dört ay,

d) Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrikli küçük ev aletleri gibi elektrikli eşya satışlarında dokuz ay,

e) Mobilya satışlarında dokuz ay,

f) Hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda on sekiz ay, olarak uygulanır.

3) Taksitlendirme süresi; nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirası ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında kırk sekiz ayı, yüz yirmi bin Türk Lirasının üzerinde olup üç yüz bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında otuz altı ayı, üç yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup yedi yüz elli bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında yirmi dört ayı ve yedi yüz elli bin Türk Lirasının üzerinde olup bir milyon beş yüz bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında on iki ayı geçemez. Nihai fatura değeri bir milyon beş yüz bin Türk Lirasının üzerinde olan taşıt satışlarında taksitlendirme yapılamaz.
(4) Basılı ve külçe halinde olmayan kuyum satışlarında taksitlendirme süresi üç ayı geçemez. Diğer kuyum satışlarında taksitlendirme yapılamaz."

25 Ara 2021 - 13:50 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.