Blockchain teknolojisini tartışırken, genellikle “merkeziyetsiz ağ” terimi ortaya çıkar. Ancak birçok insan, merkezi olmayan bir ağın ne olduğunu, merkezi olmayan ve dağıtılmış ağlar arasında bir fark olup olmadığını ve bu ağ yapılarının merkezi ağlara göre ne gibi faydaları olduğunu açıklamakta hala zorlanıyor.
Centralized Network- Merkezi Ağ Nedir?
Merkezi ağlar, tüm önemli veri işleme işlemlerini yürüten ve diğer kullanıcıların erişebileceği veri ve kullanıcı bilgilerini depolayan tek bir merkezi sunucu/ana düğüm etrafında oluşturulur. Oradan, istemci düğümleri ana sunucuya bağlanabilir ve bunları doğrudan gerçekleştirmek yerine veri isteklerini gönderebilir. YouTube, mobil uygulama mağazası veya çevrimiçi bankacılık hesabınız dahil olmak üzere web hizmetlerinin çoğu, merkezi bir ağ sahibi tarafından koordine edilir; bu, bu ağlardaki tüm veri işlemlerinin üçüncü taraf bir yetkili aracılığıyla doğrulama gerektirdiği anlamına gelir.
Merkezi ağlar şu anda web'de en yaygın kullanılan ağ türüdür. Bu ağlar, diğer tüm uydu kullanıcılarını ve cihazlarını bağlamak için merkezi bir ağ sahibine bağımlıdır; bu, kötü niyetli aktörler tarafından kasıtlı olarak istismar edilebilecek tek bir arıza noktası olduğu anlamına gelir.
Decentralized Network- Merkezi Olmayan Ağ Nedir?
Buna karşılık, merkezi olmayan bir ağ, bilgi işleme iş yüklerini tek bir merkezi sunucuya güvenmek yerine birden çok cihaz arasında dağıtır. Bu ayrı cihazların her biri, diğer düğümlerle bağımsız olarak etkileşime giren mini bir merkezi birim olarak hizmet eder. Sonuç olarak, ana düğümlerden biri çökse veya güvenliği ihlal edilse bile, diğer sunucular kullanıcılara veri erişimi sağlamaya devam edebilir ve genel ağ sınırlı veya sıfır kesinti ile çalışmaya devam eder.
Merkezi olmayan ağlar, bilgisayarları ve diğer cihazları önemli miktarda işlem gücüyle donatan ve senkronize edilebilen ve dağıtılmış işleme için yararlanılabilen son teknolojik gelişmelerle mümkün kılınmıştır. Bununla birlikte, merkezi olmayan ağlar, merkezi ağlardan önemli ölçüde farklı olsa da, merkezi olmayan ağların, veri depolamayı ve işlemeyi tüm ağ üzerinde eşit olarak dağıtmadığını ve ağ başına birden fazla da olsa ana sunuculara güvendiğini belirtmek önemlidir.
Avantajlar
-Artırılmış esneklik/ölçeklenebilirlik: Merkezi olmayan ağların tek bir arıza noktası olmadığından, bir ana düğüm tehlikeye atılsa veya kapatılsa bile çalışmaya devam edebilirler. Ayrıca, merkezi olmayan ağların ölçeklenmesi kolaydır, çünkü bilgi işlem gücünü artırmak için ağa daha fazla cihaz ekleyebilirsiniz ve ağ bakımı tipik olarak tam bir ağın kapatılmasını gerektirmez.
-Daha hızlı performans: Merkezi olmayan bir ağ kullanılırken kullanıcı istekleri genellikle daha hızlı tamamlanır, çünkü ağ yöneticileri, bağlantıları tek bir merkezi sunucuya yönlendirmek yerine, kullanıcı etkinliğinin yüksek olduğu bölgelerde ana düğümler oluşturabilir.
-Gelişmiş gizlilik: Merkezi olmayan ağlar, ağda kaydedilen bilgiler tek bir noktadan geçmek yerine birden çok noktaya yayıldığından, daha yüksek derecede kullanıcı gizliliği sağlar. Bu, bir ağ üzerinden veri akışlarının izlenmesini daha zor hale getirir ve kötü niyetli aktörlerin peşine düşebileceği tek bir hedefe sahip olma risklerini ortadan kaldırır.
Dezavantajları
-Yüksek bakım maliyetleri: Merkezi olmayan ağlar, merkezi ağlardan daha fazla hataya dayanıklıdır. Bu, bu ağların bakımını tipik olarak daha maliyetli ve emek yoğun hale getirir. Merkezi olmayan bir ağ, sistemi desteklemek için birden fazla cihaza dayandığından, bu, bir kuruluşun BT kaynaklarına orantılı bir yük getirir. Sonuç olarak, merkezi olmayan sistemler genellikle yalnızca küçük bir sisteme ihtiyaç duyan kuruluşlar için uygun değildir, çünkü bu koşullar altında maliyet/fayda oranı uygun değildir.
-Koordinasyon sorunları: Merkezi olmayan bir ağdaki ana düğümler bağımsız hareket ettiğinden ve birbirleriyle iletişim kuramayabileceğinden, daha büyük kuruluşlar koordinasyon sorunlarıyla karşılaşabilir ve toplu görevleri yönetmekte ve gerçekleştirmekte zorlanabilirler. Bu, merkezi olmayan ağların kasıtlı bir özelliği olsa da, tüm iş modellerinin ve organizasyon yapılarının, merkezi olmayan bir ağ kullanmaktan mutlaka faydalanmayacağı anlamına gelir.
Distributed Network- Dağıtılmış Ağ Nedir?
Dağıtılmış ağ, birden fazla ağ sahibi lehine tek bir merkezi ana sunucudan vazgeçmesi anlamında merkezi olmayan bir ağa benzer. Bununla birlikte, dağıtılmış ağlar, eşit, birbirine bağlı düğümlerden oluşur; bu, veri sahipliğinin ve hesaplama kaynaklarının tüm ağ üzerinde eşit olarak paylaşıldığı anlamına gelir. "Dağıtılmış ağ" terimi bazen yalnızca coğrafi olarak dağıtılmış ancak yukarıdan aşağıya bir düğüm hiyerarşi modelini izleyebilen bir ağı tanımlamak için kullanılır. Yine de çoğu durumda bu terim, düğüm konumlarının ve hesaplama kaynaklarının eşit olarak dağıtıldığı bir ağı ifade eder.
Dağıtılmış ağlarda merkezi bir sunucu veya ayrı bir ana düğüm grubu bulunmadığından, veri işleme yükü ağ genelinde kitle kaynaklıdır ve tüm kullanıcılara verilere eşit erişim verilir. Bu nedenle, dağıtılmış bir ağdaki karar verme süreci, tipik olarak, yeni bir duruma geçmek için oy kullanan bireysel düğümleri içerir ve sistemin nihai davranışı, her bir düğümün oy verdiği kararların toplu sonuçlarına göre değişir. Dağıtılmış bir ağın oy kullandığı ve karar aldığı belirli süreçler, ağın fikir birliği mekanizmasına bağlıdır. Dağıtılmış karar vermenin tüm biçimleri, ortak bir hedefe ulaşmak için ağın bireysel bileşenlerinin birbirleriyle etkileşime girmesini içerir.
Coğrafi olarak dağınık yapıları nedeniyle, dağıtılmış ağlar sonuç olarak son derece fazla hataya dayanıklı ve güvenlidir. Avantajları ve dezavantajları, merkezi olmayan ağlarınkileri yakından yansıtır, ancak daha büyük bir boyuttadır.
Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.