Stokçuluk haram mı? Stokçuluk ile ilgili hadisler ve ayetler

Stokçuluk haram mı? Stokçuluk ile ilgili hadisler ve ayetler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Karaborsacılık ve stokçuluk caiz midir? Hadisler karaborsacılık ve stokçuluk hakkında ne diyor? İslam'da karaborsacılık ve stokçuluk yapmanın hükmü nedir?

haber Merkezi
haber Merkezi Tüm Haberleri

Stokçuluk haram mı? Stokçuluk ile ilgili hadisler ve ayetler... Karaborsacılık ile ilgili hadisler nelerdir? Peygamberimizin (s.a.v.) karaborsacılık hakkındaki bazı hadisleri.

STOKÇULUK HARAM MI?

Stokçuluk (istifçilik); ileride bulunmayacağı veya pahalılaşacağı düşüncesiyle çok mal yığarak piyasada sıkıntıya yol açma durumudur.

Karaborsacılık ise halkın ihtiyaç duyduğu malları toplayıp, fiyatları yükselsin diye satmayıp saklamak demektir. Bir malı stok ederek talebi artırmak suretiyle malın pahalanmasına sebep olmak ve fiyatlar yükselince malı satarak aşırı ve haksız kazanç elde etmek İslam dininde yasaklanmıştır.

Günümüzde genellikle gıda, meyve ve sebze fiyatlarının artışıyla çokça karşımıza çıkan stokçuluk ve karaborsacılık, olumsuz iklim şartları bahane edilerek yapılıyor. Özellikle buğday, fındık, antep fıstığı, patates, soğan gibi ürünlerde yapılan stokçuluk bu ürünlerin fiyatlarını çok etkiledi.

STOKÇULUK İLE İLGİLİ HADİSLER

Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimizin karaborsacılık ile ilgili hadis-i şerifleri...

Saîd bin Müseyyeb’in (radıyallahu anh), Ma’mer bin Abdullah (radıyallahu anh) aracılığıyla naklettiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Karaborsacılık yapan kimse günahkâr olur.” (Müslim, Müsâkât, 129)

***

Ma’kil bin Yesâr’ın (radıyallahu anh) hastalığı ağırlaştığında Ubeydullah bin Ziyâd (radıyallahu anh) onu ziyaret etmişti... (Ma’kil) dedi ki:

“Dinle, ey Ubeydullah! Sana Resûlullah’tan sadece bir ya da iki kere işitmediğim (daha fazla duyduğum) bir söz söyleyeceğim. Resûlullah’ı şöyle derken işittim: ‘Fiyatları artırmak için Müslümanların fiyatlarına (piyasalarına) müdahale eden kişiyi, Allah Teâlâ’nın kıyamet gününde büyük bir ateşe oturtması haktır.’” (İbn Hanbel, V, 28)

***

İbn Ömer’den (radıyallahu anh) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Kim bir yiyecek maddesini kırk gün saklarsa, o kişi Allah Teâlâ’dan uzaklaştığı gibi, Allah Teâlâ da ondan uzaklaşır. Bir bölgenin insanları, aralarında aç bir kimse varken sabahlar iseler, Allah Teâlâ’nın himayesi onlardan uzak olur.” (İbn Hanbel, II, 32)

***

Hz. Ömer’in (radıyallahu anh) naklettiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“İnsanlara satmak üzere mal getiren rızıklandırılır, malını stoklayıp karaborsaya düşüren ise lânetlenir.” (İbn Mâce, Ticâret, 6)

01 Ara 2021 - 15:19 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.