Geçen hafta pozitif seyir izlenen ve rekor seviyelerde kapanış yapan küresel borsalar, yeni haftaya zayıf bir görünümle başlıyor. Yeni haftada ise Çin’de toparlanmanın yavaşlaması ve Delta endişeleri hisse piyasaları üzerinde bir miktar baskı oluşturuyor. Özellikle Japonya tarafında ek önlemler konuşuluyor. Geçen haftanın son işlem gününde ABD’de beklentilerin çok altında kalan Michigan Üniversitesi güven endeksi dolar endeksinde gerilemeye sebep olurken, bu haftaya başlarken de dolar endeksindeki görünüm riskli varlıklar tarafında destekleyici oluyor. Cuma günü piyasa kapanışından sonra Fitch yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde bir değişikliğe gitmedi. Haftanın ilk işlem gününde yurt içinde bütçe dengesi, ABD’de NewYork Fed sanayi endeksi izlenecek. Piyasalarda iyimser görünüm izlenirken, hafta içinde Fed tutanakları ve Powell’ın konuşmasının fiyatlamalar üzerinde etkili olması bekleniyor.
Avrupa ve ABD borsalarında geçen hafta da yükseliş eğiliminin korunduğu ve zirvelerin yenilendiği görüldü. TCMB toplantısı sonrasında güçlü yükselişlerin yaşandığı BIST 100 Endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,22 oranında yükselişle 1.447,64 puandan tamamladı. Endeks güne beklentiler dahilinde yükselişle başlarken, açılış sonrası Haziran ortasında bu yana en yükse seviyesini gördü. ABD borsaları cuma gününü yükselişlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelilerinde hafif satıcılı bir seyir izlendi. Asya borsaları karışık seyretti. Avrupa borsaları düşüşle açıldı.
BORSA İSTANBUL
Geçen hafta açıklanan pozitif sanayi üretimi ve ödemeler dengesi verilerinin yanı sıra TCMB de politika faizini yüzde 19 düzeyinde sabit tutarak, para politikasına ilişkin “sıkı duruş” mesajını korudu. Bu gelişmelerle Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi üst üste 3’üncü haftasında da yükseldi ve haftalık bazda yüzde 0,9’luk artış kaydederek 1.447,64 puandan kapandı.
Analistler, yeni haftada yurt içinde veri akışının nispeten sakin olduğunu, TCMB’nin geçen hafta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özetin takip edileceğini belirterek, ABD ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak verilerin yanı sıra jeopolitik gelişmeler ve Kovid-19 salgını kapsamındaki haber akışının pay piyasalarının yönünde etkili olacağını söyledi.
Teknik açıdan BİST 100 endeksinde, geçen hafta seans içi geri çekilmelerde 1.400 ana destek seviyesi üzerinde kalıcı olmayı başaran piyasa, Temmuz sonunda başlayan kısa vadeli yükseliş trendi sürüyor. Haftalık olarak yaklaşık yüzde 1 yükseliş görülen endekste, ilk önemli direnç noktası 1.445 seviyesi olurken, kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğu görülüyor. İlk etapta 1.470 sonrasında da 1.485 ve 1.500 seviyelerini hedefleyerek yukarı yönlü hareketin sürmesi bekleniyor. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1.445 altına sarkma halinde 1.430 ve 1.420 kısa vadeli ilk destekler olmak üzere, 50 GHO desteği olan 1.400 seviyesi kritik konumda olmayı sürdürüyor. Endeks dolar bazında 1,6981 cent ile son iki ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, 1,70 cent üzerinde kalıcı olursa, 1,75-1,78 cent aralığını hedefleyebilir.
BUGÜN
Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde öne çıkanlar ise, 10.00’da Türkiye, temmuz ayı tarım ürünleri ÜFE, 11.00’de temmuz bütçe dengesi ve 15.30’da ABD’de ağustos ayı New York Fed İmalat Sanayi Endeksi olacak.
Günün ilk yarısında alış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 11,57 puan artışla 1.459,21 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 6,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.451,33 ve en yüksek 1.461,96 puanı gördü.
İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 2,11 holding endeksi yüzde 0,88 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,17 ile inşaat, en çok kaybettiren yüzde 0,19 ile metal eşya makine oldu.
Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,37, teknoloji endeksi yüzde 0,71, sanayi endeksi yüzde 0,35 ve hizmetler endeksi yüzde 1,11 yükseldi.
Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 80’i yükseldi, 19’u değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti Bankası, Türk Hava Yolları, Yapı Kredi Bankası, Akbank, İş Bankası (C) oldu.
Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.