Kripto dünyasına girmeden önce bilmeniz gereken 5 şey
Kripto dünyasına girmeden, bu ekosistemin içine dalmadan önce karşılaşmanız gereken beş şey var. Başlayalım…
1. Kripto dünyasının kendine has bir jargonu var! Hem de çok fazla jargon
DAO, DeFi, NFT, launcpad nedir bilmiyor musunuz? Altcoin’inizden Nocoiner’larınız mı? HODL’unuz Soğuk Deponuzdan mı? Memes coinler kafanızı mı karıştırıyor? Ya da wrapped tokenlar?
Yalnız değilsiniz…
Kripto dünyası, jargon ve kısaltmalarla ve o kadar çok bilgiyle doludur ki size kendinizi çok dışlayıcı ve ayrıcalıklı hissettirebilir.
Örneğin, bir kripto haber bülteninden yeni bir başlık:
“Goguen: Alonzo Hard Fork Protokolü yükseltmesi, Cardano mainnet’te 22:00 civarında canlı olarak yayınlandı ve Plutus akıllı sözleşmeleri etkinleştirdi.”
Anlamadınız mı?
Web geliştiricileri tarafından yaratılan para birimleri için jargona yoğun bir şekilde güvenmek şaşırtıcı değildir. Ancak bu jargon, biz siviller için olası yatırımlar hakkında okumayı kafa karıştırıcı ve rahatsız edici hale getirebilir.
2.Kripto 101 yok
Kripto hakkında bilmeniz gereken her şeyi size öğretecek bir kurs yoktur.
Kripto para dünyaso yıldırım hızında gelişiyor, bu nedenle bilgilenmek ve bu şekilde kalmak hiç bitmeyen bir süreç.
Avustralya blok zinciri CEO’su Steve Vallas, “Çok fazla bilgi var ve bunalabilirsiniz” diyor.
“Zorluk, ekosistem geliştikçe kaliteli bilgi elde etmektir.”
Başlangıç için ASIC’in kripto para birimleri ve ilk madeni para teklifleri (ICO’lar) hakkında bir ön bilgi içeren Moneysmart web sitesine ya da Gemini.com’un kripto içerik platformuna bakabilirsiniz.
Yeni projeler genellikle yatırımcılar için bir whitepaper’ yayınlar. Ancak Moneysmart bunların her zaman doğru olmadığı konusunda uyarıyor.
Steve Vallas, potansiyel yatırımların analizi için güvenilir finansal markalara gitmeyi tavsiye ediyor. Ancak çoğu kripto varlığı dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkıyor ve takip edilmesi çok zor hale geliyor. Birçok bireysel danışman, dijital para stratejileri konusunda yetkin bir şekilde tavsiyede bulunamıyor.
Aslında, BTC Piyasasının Yatırımcı anketi, kripto yatırımcılarının yalnızca yüzde 2’sinin karar vermelerindeki en önemli faktörün bir finansal danışmandan gelen rehberlik olduğunu söylüyor.
Ankete göre yüzde 10’luk kesim tanınmış iş adamları ve influecer’lerin sosyal medyadan yaptıkları duyurulara göre yatırım yaparken; yüzde 8’i ailelerinden ve arkadaşlarından aldığı tavsiyelerle yatırım yapıyor.
Ankete göre, uzmanlardan alınan tavsiyeler çok az. Ve bu durum endişe verici. Steve Vallas, bu endişe verici durumdan uzaklaşmanın gerekliliğinin altını çiziyor ve bilinçli bir yatırımcı olmadan piyasaya girmenin vereceği zararlardan kaçınmak gerektiğini ifade ediyor.
3. Size bir şeyler satmaya çalışan insanlar etrafınızı saracak (ve bazıları dolandırıcı olacak)
“Bugün kripto ödülleri kazanmaya başlayın!”
“Garanti edilen minimum 100x iade!”
Kripto hakkında araştırma yapmaya veya bununla ilgili sosyal medyada paylaşım yapmaya başlar başlamaz, GARANTİLİ MUHTEŞEM bir lansmana/ürüne/araca kaydolmanızı sağlamaya çalışan çok sayıda spam’a hazır mısınız?
Bunlardan bazıları, herhangi bir iş gibi başarısız olabilecek veya başarılı olabilecek yatırım projeleridir.
Bazıları “pump ve dump” yapacak “shills”ler olacak. Kripto jargonundan çıktığımızda bu, takipçilerine belirli bir parayı satın aldırarak paranın fiyatı yükselten ve daha sonra varlıklarını satan kişi anlamına gelir.
Ve kaçınılmaz olarak birçok dolandırıcılık olacak.
Peki öğrenmemiz gereken ne kaldı?
Düşük risk ve yüksek getiri vaat eden her şeye, öne çıkmış ünlü onaylarına (genellikle sahte oldukları ortaya çıkabildiği gibi) veya bir kripto dehasının sözde uzmanlığına veya algoritmalara dayanan herhangi bir şeye karşı dikkatli olmamız gerekiyor!
Ne kadar spam ve anlık satış alacağınıza dair hazırlıklı olmalısınız.
4. Fiyatları ne yönlendirir?
Bu karmaşık bir şey ve pek çok kişinin anlamaktan hala çok uzakta olduğu bir şey.
Elon Musk’tan tek bir tweet fiyatların yükselmesine yol açabiliyorsa, tüm bu oyun ne kadar bilimsel? Veya çoğunlukla duygu ve FOMO [Kaybetme Korkusu] tarafından mı yönlendiriliyor?
Steve Vallas, “Kesinlikle FOMO, faaliyetlerin bir kısmını yönlendiriyor” diyor. Ama bundan çok daha karmaşık, diye ekliyor.
Profesyonel yatırımcılar, fiyatların nereye gideceğini tahmin etmek için sofistike modeller kullanır. Bu, yeni kripto para birimlerine erken aşamadaki yatırımlar için (şimdi binlerce kripto para birimi, kripto varlık ve kripto emtia var), protokol, arkasındaki ekip ve yatırım aşaması gibi faktörlerin tümüdür.
“Madencilik” süreci (madeni paranın yaratılması) da bir faktördür, daha zor madencilik süreçleri, arzı artırmanın daha zor olduğu anlamına gelir, bu nedenle talep yüksek olduğunda fiyat üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturur.
Bitcoin değişikliklerini tahmin etmek için en yaygın olarak kullanılan çizelgelerden biri, “stok-akış” modelidir, ancak Bitcoin’in fiyatındaki modelin öngördüğünden son zamanlardaki sapmalar, insanların değerini sorguladığı anlamına gelir.
Tüm kripto para birimlerinin toplam değerinin yaklaşık yarısı Bitcoin’dedir. Bu yüzden Bitcoin genellikle “dijital altın” olarak adlandırılır. Çünkü kıtlık da dahil olmak üzere altınla bazı özellikleri paylaşır ve yatırımcılar onu döviz piyasalarındaki hareketlere karşı bir koruma olarak kullanır.
Kesin olan tek şey, fiyatların son derece değişken olduğu ve bazen bir tokenın değerindeki değişikliklerin bariz bir nedeni olmadığıdır.
5. Kripto dünyasını br kabile olarak düşünün
Tesla ve Apple’ın erkek ve kız hayranları olması ve bir markaya olan aşkları kimliklerinin bir parçası haline gelmesi gibi, özellikle kripto protokollerine inananlar fanatikleşebilir.
(Diğer para birimlerine “shitcoin” olarak atıfta bulunabilecek) Bitcoinistler var ve kendilerini kriptonun orijinal savaşçı gerçek inananları olarak görüyorlar.
Ethereanlar veya Ethereum fanatikleri, açık kaynak protokolünün işbirliğini severler ve profillerinde genellikle tek boynuzlu atlar ve gökkuşakları kullanırlar.
Parayı kullanmayanlar, tüm dijital para ekosistemini sorgulayan, ancak yine de dünyanın ağına düşen şüpheciler olan kripto karşıtı ekiptir.
Ve elbette, seçtikleri para biriminin gücü hakkında kendi yutturmacalarına kapılabilen daha küçük paralara (merhaba Elon Musk ve Dogecoin) gerçek inananlar.
Bir kripto paranın savunucularından çok fazla şey okuyun.
Tüm bunlardan sonra, yine de sosyal medyadaki savaşları izlemek eğlenceli.
Peki öğrenmek için geriye ne kaldı?
Asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden fazlasını harcamayın.
Ama öğrenmeye devam etmekten geri kalmayın. Çünkü büyük kurumsal yatırımcılar ve hükümetlerin hepsi kriptoya ve arkasındaki blok zincir teknolojisine dahil oldukça güncel finansal sistemle entegre olması olası görünüyor.
Bu da er ya da geç herkesin blokchain dünyasını anlaması gerektiği anlamına geliyor.
Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.