Yabancıların portföy girişi yavaşladı

Yabancı yatırımcılar geçen hafta 78 milyon dolarlık hisse senedi alırken 45 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi. Böylece yabancı yatırımcıların pozisyonu 33 milyon dolarlık artış kaydetti. Yabancı yatırımlarda net artış yaşansa da bir önceki hafta 168 milyon dolar alan yabancı portföy girişinin geçen hafta zayıfladığı görülüyor.

Merkez Bankası, sektör sınıflaması, sahiplik esasları ve hesaplama yöntemlerinde revizyona gitti menkul kıymet istatistikleri verisi açıklandı. 13 Ağustos haftasının kapsayan verilere göre, yabancı yatırımcıların net portföy girişi 33 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlgili haftada yabancı yatırımcıların 78 milyon dolarlık hisse senedi alırken 45 milyon dolarlık tahvil satışı yaptı.

Yabancı yatırımcılar 6 Ağustos haftasındaki pozisyonlarındaki tahvil tutarında 114 milyon dolar; hisse senedi pozisyonlarında ise 168 milyon dolarlık artış yaşanmıştı. Geçen hafta yabancıların Türk hisse senetlerine girişi 8 ayın zirvesine çıkmıştı.

TCMB veride hangi revizyonları yaptı?

Menkul Kıymetlerin Sahiplik Tanımında Değişiklik: Uluslararası standartlara uyum kapsamında, menkul kıymet istatistiklerinde menkul kıymeti elinde tutan bilgilerinin “yasal sahiplik” yerine “ekonomik sahiplik” esasına göre derlenmeye başlandı. Örneğin, bir bankanın sahipliğindeki menkul kıymet (Eurobond, DİBS) yurt dışı yerleşik ile repo veya ödünç verme işlemi sonucu el değiştirdiğinde, eski uygulamada DİBS’ler için yasal sahiplik Eurobond’lar için ekonomik sahiplik esas alınmakta iken, yeni uygulamada DİBS’ler için de artık ekonomik sahiplik esas alınıyor.

Bir menkul kıymetin ekonomik sahibi ise tüm risk ve faydaları taşıyan taraf olarak tanımlanıyor. Bu yeni tanım ve uygulama gereği, repo yoluyla sağlanan yurt dışı kaynaklar ve fonlar banka için kredi yükümlülüğü olarak kaydediliyor. Repo konusu menkul kıymetler ise bankanın ekonomik sahipliğinde kalmaya devam ediyor. Repo yoluyla sağlanan yurt dışı kaynakların kredi kullanımı olarak değerlendirilmesi dış borç stoğunu yukarı yönlü etkiledi.

Yabancı Portföy Yatırımı (FPI) Nedir?

Yabancı portföy yatırımı (FPI), yatırımcılar tarafından başka bir ülkede tutulan menkul kıymetlerden ve diğer finansal varlıklardan oluşur. Yatırımcıya bir şirketin varlıklarının doğrudan mülkiyetini sağlamaz ve piyasanın oynaklığına bağlı olarak nispeten likittir. İle birlikte doğrudan yabancı yatırım (DYY), FPI denizaşırı bir ekonomide yatırım için ortak yollarından biridir. DYY ve FPI, çoğu ekonomi için önemli finansman kaynaklarıdır.

Temel Çıkarımlar

Yabancı portföy yatırımı (FPI)finansal varlıkları yatırımcının kendi ülkesi dışındaki bir ülkede tutmayı içerir.

FPI holdingleri arasında hisse senetleri, ADR’ler, GDR’ler, tahviller, yatırım fonları ve borsa yatırım fonları yer alabilir.

Doğrudan yabancı yatırım (DYY) ile birlikte FPI, yatırımcıların, özellikle perakende yatırımcılar olmak üzere denizaşırı bir ekonomiye katılmalarının yaygın yollarından biridir.

DYY’nin aksine FPI pasif mülkiyetten oluşur; yatırımcıların girişimler veya doğrudan mülk sahipliği veya bir şirketteki payları üzerinde hiçbir kontrolü yoktur.

19 Ağu 2021 - 12:02 - Finans

Muhabir  Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.