Ripple, teknolojinin ilerlemesinin, bilginin küresel olarak hareket etme hızını ve kolaylığını önemli ölçüde değiştirdiğini söylüyor. Bununla birlikte, paranın hareketinin, örneğin mektuplardan e-postaya geçişten nispeten daha hantal kaldığını vurguluyor.
Ripple (XRP) nedir? Bilmeniz gerekenler!
Kripto paralar, değer transferi alanında önemli gelişmeler sağlamıştır. Ancak geniş anlamda kripto, geleneksel para sistemleriyle uyumluluk düzeyinden yoksundur.
Ripple, blok zinciri teknolojisinden yararlanarak para transferi arenasını hızlandırmaya ve yumuşatmaya yardımcı olmayı amaçlıyor.
Şirket, XRP Ledger ve XRP coini çeşitli kapasitelerde kullansa da, XRP Ledger ve XRP coin’in, şirketin faaliyet gösterdiği yıllar boyunca yayınladığı geniş açıklamalara ve materyale göre Ripple şirketinden bağımsız olduğunu belirtmek önemlidir.
Ripple’ın kısa tarihi
Aslen RipplePay olarak bilinen ve 2004 yılında yazılım geliştiricisi Ryan Fugger tarafından başlatılan bir para transferi platformudur. Bugün çalıştığı şekliyle yıllar içindeki bir gelişme yolculuğunun sonucudur.
Jed McCaleb, Arthur Britto ve David Schwartz da dahil olmak üzere birçok kişi bu yolculukta etkili roller oynamıştır. Üç mühendis, Bitcoin’in 2009’daki lansmanından sonra kendi projelerini oluşturmak için yola çıkmıştır.
Sonuç olarak, 2012’de hayata geçirilen XRP cüzdanları ortaya çıkmıştır.
Artık feshedilmiş Mt. Gox borsasının kurucusu McCaleb, 2014 yılında Ripple’dan ayrıldı ve Stellar’ı (XML) kurdu.
Daha önce Ripple’ın CEO’su olan Chris Larsen ise, şimdi Ripple’ın yönetim kurulu için icra başkanı olarak görev yapıyor.
Larsen, 2016 yılında görevinden ayrılma kararını açıkladıktan sonra, 2017 yılında Ripple CEO’su olarak Brad Garlinghouse göreve geldi.
XRP kripto para birimi, 2018’in başlarında 3 dolar civarında önemli bir fiyat seviyesine ulaştı ve 2017’nin başlarında 0,05 dolar seviyesinin altında işlem gördü.
Aralık 2020’de, Ripple ile ilgili düzenleyici belirsizlikler ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından Ripple hakkında şikâyette bulunuldu.
Bu şikâyet, Ripple’ın, 1,3 milyar doları aşan kayıt dışı bir menkul kıymet satışının bir parçası olarak ABD’deki yatırımcılara ve küresel kamuoyuna XRP satmasıyla ilgiliydi.
Kripto para piyasası, geleneksel finansla karşılaştırıldığında yeni olduğu için, kripto varlıklarının düzenleyici statüsü, yıllar içinde bir tartışma konusu oldu.
Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), diğer dijital varlıklar için sınıflandırma daha belirsiz olmasına rağmen, Bitcoin ve Ethereum’un (ETH) emtia olarak gördüğünü dile getirdi.
SEC’in Ripple’a karşı açtığı davada, XRP’nin SEC’in yetki alanına girecek bir menkul kıymet olduğunu iddia edildi. XRP’yi satın alan kişiler ise, XRP’nin menkul kıymet dışında bir şey olarak sınıflandırılmasına ilişkin argümanlar öne sürülerek bir dilekçe verdi, ancak dilekçenin gerekçesinde eksiklikler vardı.
Ripple, SEC’in davasının XRP’nin oluşturulmasından çok uzun bir süre sonra açıldığını ve diğer ABD devlet kurumlarının XRP’ye menkul kıymetten farklı bir sınıflandırma verdiğini savundu.
Peki Ripple’ın temel faaliyet alanları nelerdir?
Bankalar, uluslararası işlemleri için SWIFT sistemini kullanır. Bu etkili olsa da daha yeni teknolojilerle daha az maliyet ve daha işlevsel çözümler aranmaktadır.
Temel olarak Ripple, bu çözümleri getirmek için çalışır. Geleneksel finansal kurumlar tarafından kullanılan diğer transfer sistemlerinden daha ucuz, daha güvenli ve daha şeffaftır. Doğrudan para transferi için verimli bir sistem sağlamayı amaçlamaktadır.
Ripple, “nesnelerin interneti” veya IoV olarak adlandırdığı bir anlatı yürütüyor. Bu anlatıya göre Ripple, insanların para ve bilgiyi aynı hızda aktarabilmesi gerektiğine inanıyor. Örneğin, mesaj gönderdiğiniz hızda para gönderebildiğinizi düşünün.
Esasen Ripple, tarihsel olarak hantal ve parçalı olduğu kanıtlanmış olan ödemeler dünyasını ilerletmeye odaklanmış bir şirkettir. Kendi marka şemsiyesi altında Ripple birden fazla şube ve çözüm var – RippleNet, XRP Ledger, XRP kripto parası ve RippleX.
RippleNet
Temelde RippleNet, finansal kurumların, bankaların geçmişte birlikte çalıştığı parçalanmış geleneksel ekosistemlerin aksine, birleşik bir sistem aracılığıyla daha fazla şeffaflık ve daha az maliyetle parayı daha hızlı transfer etmek için kullanabilecekleri küresel bir ağdır.
RippleNet, yalnızca bir uygulama programlama arabiriminin (API) kullanılmasını gerektirir. Bunun yanında Ripple, daha önce xRapid, xCurrent ve xVia adlı ürünlere de sahipti, ancak şirket bu çözümleri 2019’da RippleNet’i oluşturmak için birleştirdi.
Ripple veya XRP Ledger
XRP Ledger, XRP kripto parasının üzerinde çalıştığı açık kaynaklı bir blok zinciridir. XRP Ledger ve XRP kripto parası, Ripple şirketinden bağımsız olarak çalışır. Ancak Ripple her ikisini de çeşitli çözümler için kullanır.
Kısaltması XRPL olarak da adlandırılan XRP Ledger, tarafların Ethereum blok zincirine benzer çözümler oluşturabileceği bir blok zinciri görevi görür.
ABD doları değerinde dalgalanan XRP, aynı zamanda kripto borsalarında işlem gören bir varlıktır. XRP, Ripple’ın çözüm ekosisteminde çeşitli kapasitelerde kullanılmaktadır.
RippleX
RippleX, ilgili tarafların çeşitli değer aktarımlarını kullanabilecekleri blok zinciri tabanlı çözümler sunan bir platform görevi görür.
Platform, kendi çözümlerini sıfırdan oluşturan ilgili tarafların aksine, blok zinciri tabanlı çözümlerden yararlanmak için daha kolay bir yöntem olarak hizmet eder.
XRP Ledger’ı kullanan RippleX genel uyumluluk açısından basitliği hedefler. RippleX altında iki protokol daha bulunmaktadır.
Interledger, birden fazla farklı sistem söz konusu olduğunda ödeme uyumluluğuna yardımcı olur. PayString, ödeme adreslerini basitleştirmek için çalışır.
XRP: Ripple’ın hızlı ve verimli köprüsü
XRP, yerleşik birçok kripto para biriminden ve eski para aktarım teknolojilerinden daha iyi performans gösterebilen bir sistem sağlar. Bu, aracı süreçleri en aza indiren ve kullanıcılarına genel faydaları artıran birinci sınıf bir ödeme sistemine yol açmıştır.
Yerleşik finansal teknoloji çözümleriyle karşılaştırıldığında XRP, sınır ötesi ödemeler için daha hızlı, daha düşük maliyetli ve daha verimli bir model sunar.
XRP, bir işlemin uzlaşma maliyetlerini önemli ölçüde azaltarak ve hızını artırarak, daha yerleşik kripto para birimlerinden ve diğer eski para aktarım teknolojilerinden daha iyi performans gösterebilen bir sistem oluşturur.
Sonuç olarak, XRP, aracı süreçleri en aza indiren ve kullanıcılarına genel faydaları artıran birinci sınıf bir ödeme sistemi sağlamanın yolunu açmıştır.
Güncel fiyat: XRP
XRP bugünkü fiyatı $1,21 USD, 24 saatlik işlem hacmi $6.282.444.285 USD. Anlık CoinMarketCap sıralaması #7, piyasa değeri $56.891.672.356 USD. Dolaşımdaki arz 47.081.679.946 XRP coin.
Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Popüler Ekonomi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Popüler Ekonomi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Popüler Ekonomi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Popüler Ekonomi değil haberi geçen ajanstır.